Fysiotherapie bij COPD & Astma
COPD & Astma zijn beide chronische longaandoeningen waarbij een fysiotherapeut een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van je functioneren. Maar wat houden deze longaandoeningen nu precies in? En wat kan een fysiotherapeut voor jou betekenen? Op deze pagina vind je meer informatie over COPD & Astma, maar ook voor andere longaandoeningen kun je bij Fysiotherapie Uniek terecht. Onze longfysiotherapeut staat namelijk zes dagen per week voor je klaar.

COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor twee typen chronische longaandoeningen, namelijk longemfyseem en chronische bronchitis. Bij COPD is de ademhaling verstoord door ontstoken luchtwegen en beschadigde longblaasjes. De belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van COPD is roken, maar daarnaast kunnen ook genetische factoren een rol spelen, luchtvervuiling of beroepsmatige blootstelling aan schadelijke stoffen.
Mensen met COPD zijn veelal benauwd bij inspanning en hebben te kampen met hoesten en/of vastzittend slijm (sputum). Over het algemeen leidt COPD tot een afname van de conditie en spierkracht en valt men vaak in gewicht af, waardoor men fragiel wordt. COPD is helaas niet te genezen, maar het is wel bewezen dat een gezonde levenswijze in combinatie met een goed trainingsprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut positief bijdragen kan leveren aan het functioneren. Tijdens het trainingsprogramma zal de fysio aan de gang gaan met kracht-, conditie- en ademhalingsoefeningen. Hierdoor verminder je de longklachten en stabiliseer je de achteruitgang van longen. Daarnaast zal je fysiotherapeut ook diverse adviezen geven met betrekking tot de meeste geschikte hulpmiddelen op basis van de laatste wetenschappelijke bevindingen.
Astma
Astma is een ontsteking van de longen, wat verschillende klachten veroorzaakt. Zo kan je plotseling erg benauwd worden of gaan hoesten door prikkels zoals rook, huisstofmijt of huisdieren. Er is dan sprake van een astma-aanval. Tijdens een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in de neus, keel en longen op. Er wordt op zo’n moment meer vocht en slijm geproduceerd dan anders, waardoor de spieren rondom de luchtwegen verkrampt raken en samentrekken. De luchtwegen worden hierdoor smaller, waardoor ademen moeilijker gaat.
Als je moeilijk behandelbare astma hebt kan je baat hebben om onder begeleiding van een fysiotherapeut te bewegen. Het opbouwen van spierkracht en het leren beheersen van je ademhaling kan er zorg voor dragen om meer grip te krijgen op astma in je leven. Daarnaast kan je fysiotherapeut je advies geven over overige hulpmiddelen zoals puffers om je ademhalingsspieren te versterken.
