Bilblessure
Een bilblessure is vervelend en gaat vaak gepaard met pijn aan de heup, onderrug of benen. Loop niet te lang rond met je klachten en laat er door een van onze fysiotherapeuten naar kijken. Zo kom je snel van je klachten af en kun je weer pijnvrij bewegen.
Wat is een
Bilblessure
Een bilblessure verwijst naar elk letsel of pijn die voorkomt in het gebied van de billen. Dit gebied omvat de grote gluteale spieren (gluteus maximus, gluteus medius, en gluteus minimus), pezen, ligamenten en zenuwen. Bilblessures kunnen variëren van milde spierverrekkingen tot ernstigere aandoeningen zoals zenuwcompressie of peesontstekingen. Omdat de billen nauw samenwerken met de heupen tijdens het bewegen zijn deze klachten vaak aan elkaar gerelateerd. Bilblessures kunnen ontstaan door overbelasting, verkeerde techniek, slechte houding, zwakke omliggende spieren of een trauma.
Overzicht bilblessures
Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende bilblessures.
Heb je vragen over jouw klachten? Of staan jouw klachten er niet tussen? Laat een van onze fysiotherapeuten ernaar kijken!
Bekkeninstabiliteit
Wat is bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit is een aandoening waarbij de verbindingen en spieren rondom het bekken losser worden dan normaal, wat kan leiden tot pijn en ongemak in het bekkengebied en de onderrug. Het komt veel voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die kortgeleden bevallen zijn. Toch kunnen ook mannen en niet-zwangere vrouwen deze klachten ontwikkelen.
Hoe ontstaat bekkeninstabiliteit?
De belangrijkste oorzaak van bekkeninstabiliteit is vaak gerelateerd aan hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, die de gewrichtsbanden rondom het bekken losser maken. Maar ook overbelasting van de bekkenbodem, een eerdere blessure aan het bekkengebied, of een disbalans in spierkracht rondom het bekken kunnen ook bijdragen aan bekkeninstabiliteit.
Symptomen van bekkeninstabiliteit
Symptomen van bekkeninstabiliteit kunnen zijn: pijn in het bekkengebied, onderrug, heupen of liezen, moeite met lopen, staan of draaien, een gevoel van instabiliteit in het bekken en moeilijkheden bij alledaagse activiteiten zoals opstaan uit een stoel of het lopen van trappen.
Diagnose en behandeling
Een goede voorlichting is erg belangrijk, hierbij spelen de verloskundige, gynaecoloog en fysiotherapeut een grote rol. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie in combinatie met oefentherapie. Daarnaast is een goede balans tussen rust en activiteit erg belangrijk. De rust is nodig om de kapsels en banden te laten herstellen, maar de oefentherapie juist om spierzwakte tegen te gaan. Onze fysiotherapeuten kunnen je goed helpen bij het vinden van deze balans.
Coxitis fugax
Wat is coxitis fugax?
Coxitis fugax, ook wel heuponsteking genoemd, is een plotselinge en voorbijgaande ontsteking van het heupgewricht bij kinderen (vaak tussen de 3 tot 10 jaar). Het heupgewricht is geïrriteerd, vrijwel altijd maar aan één kant. Het wordt gekenmerkt door plotselinge heuppijn die vaak ’s nachts of in de vroege ochtenduren optreedt waardoor kinderen plotseling mank kunnen gaan lopen.
Hoe onstaat coxitis fugax?
De exacte oorzaak van coxitis fugax is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat virale infecties, zoals verkoudheid of keelontsteking, vaak voorafgaan aan het optreden van de symptomen. Het immuunsysteem reageert op deze virussen en veroorzaakt ontsteking in het heupgewricht.
Symptomen van coxitis fugax
Symptomen van coxitis fugax omvatten plotselinge heuppijn die meestal eenzijdig is en kan uitstralen naar de lies, dij of knie. Het kind kan manken of moeite hebben met lopen. De pijn kan erger worden bij beweging of belasting van het heupgewricht.
Diagnose en behandeling
Een fysiotherapeut kan helpen bij het diagnosticeren van coxitis fugax door middel van lichamelijk onderzoek en evaluatie van symptomen. Vaak kunnen de kinderen op deze leeftijd hun klachten namelijk lastig verwoorden. De behandeling kan bestaan uit rust, pijnmanagement, en mobilisatieoefeningen om de mobiliteit van het heupgewricht te behouden. Fysiotherapie kan ook advies geven over activiteitenaanpassingen en hersteloefeningen om het herstel te bevorderen en het risico op terugkerende symptomen te verminderen.
Lumbaal facetsyndroom
Wat is lumbaal facetsyndroom?
Lumbaal facetsyndroom is een aandoening waarbij de gewrichten tussen de wervels in de onderrug pijn veroorzaken. Deze gewrichten, de facetgewrichten, kunnen geïrriteerd of ontstoken raken, wat leidt tot lage rugpijn.
Hoe ontstaat lumbaal facetsyndroom?
Dit syndroom kan ontstaan door slijtage (artrose), plotselinge verkeerde bewegingen, langdurige overbelasting, een ongeval of een slechte lichaamshouding. Factoren zoals veroudering en degeneratieve veranderingen in de wervelkolom spelen ook een rol.
Symptomen van lumbaal facetsyndroom
De belangrijkste symptomen zijn lage rugpijn, die kan uitstralen naar de billen en dijen. De pijn verergert vaak bij achterover buigen, langdurig staan of draaien van de romp. Stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid kunnen ook voorkomen.
Diagnose en behandeling
Een fysiotherapeut diagnosticeert dit syndroom door middel van een gedetailleerd gesprek en lichamelijk onderzoek. Behandelingsopties kunnen variëren, zo kunnen mobilisaties helpen om de bewegingsvrijheid van de facetgewrichten te verbeteren. Daarnaast kan oefentherapie helpen om de flexibiliteit en kracht van de rompspieren te verbeteren. Ook kan het nodig zijn om je houding te veranderen om overbelasting te voorkomen, onze fysiotherapeuten zullen je dan voorzien van houdings- en bewegingsadvies.
Myositis ossificans
Wat is myositis ossificans?
Myositis ossificans is een aandoening waarbij botweefsel abnormaal wordt gevormd binnen spieren of zachte weefsels na een trauma, zoals een blessure of een operatie. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in het bewegingsbereik.
Hoe ontstaat myositis ossificans?
Myositis ossificans ontstaat meestal als reactie op een ernstig letsel aan spieren of zachte weefsels, zoals een harde klap of val. Het lichaam reageert op het letsel door extra botweefsel te vormen, wat kan resulteren in de vorming van een harde, pijnlijke knobbel.
Symptomen van myositis ossificans
Symptomen van myositis ossificans zijn onder meer pijn, zwelling, stijfheid en verlies van mobiliteit in het aangetaste gebied. In sommige gevallen kan een voelbare knobbel of harde massa worden gevoeld onder de huid.
Diagnose en behandeling
Tijdens de intake worden uw klachten en medische geschiedenis besproken om tot een passend behandelplan te komen. Bij myositis ossificans kan er niet heel veel worden gedaan om het herstel te bevorderen, meestal verdwijnt het spontaan weer. Dit proces duurt een aantal weken. Wel is het belangrijk om de gewrichten en spieren soepel te houden, hiervoor is oefentherapie uitermate geschikt. Het is hierbij namelijk heel erg belangrijk om dit onder professionele begeleiding te doen, zodat er niet over de pijngrens wordt gegaan en averechts resultaat wordt bereikt.
Piriformis syndroom
Wat is piriformis syndroom?
Piriformis syndroom is een aandoening waarbij de piriformis-spier, die diep in de bil ligt, de heupzenuw irriteert of samenknijpt. Dit kan leiden tot pijn in de bil en uitstralende pijn in het been.
Hoe ontstaat piriformis syndroom?
Het syndroom kan ontstaan door overbelasting van de piriformis-spier, bijvoorbeeld door intensieve of repetitieve bewegingen zoals hardlopen of fietsen. Trauma, zoals een val op de bil, of langdurig zitten kan ook een oorzaak zijn.
Symptomen van piriformis syndroom
De belangrijkste symptomen zijn pijn, gevoelloosheid en een branderig gevoel in de bil die kan uitstralen naar de achterkant van het been. De pijn wordt vaak erger bij zitten, traplopen, of na lange periodes van inactiviteit.
Diagnose en behandeling van piriformis syndroom
Een fysiotherapeut stelt de diagnose door een combinatie van patiëntinterviews en specifieke lichamelijke onderzoeken. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie waarbij wordt gefocust op rek- en versterkingsoefeningen van de piriformis en omliggende spieren om zo overbelasting te voorkomen. Ook kan manuele therapie en diepe weefselmassage helpen om de spier te ontspannen en de klachten dus te verminderen. Houdings- en bewegingsadvies kan ook helpen om de druk op de piriformis te verminderen.
Trochanter major pijnsyndroom
Wat is trochanter major pijnsyndroom?
Trochanter major pijnsyndroom (ook wel bekend als trochanterische bursitis) is een aandoening waarbij er pijn is aan de buitenkant van de heup, rond de trochanter major, een benig uitsteeksel van het dijbeen.
Hoe ontstaat trochanter major pijnsyndroom?
Deze aandoening kan ontstaan door overbelasting, zoals bij hardlopen of langdurig staan. Andere oorzaken zijn directe trauma’s zoals een val op de heup, of door spierzwakte of een verkeerde houding die leidt tot abnormale belasting van de heup.
Symptomen van trochanter major pijnsyndroom
De voornaamste symptomen zijn pijn aan de buitenkant van de heup, die kan uitstralen naar de buitenkant van de dij. De pijn is vaak erger bij liggen op de aangedane zijde, traplopen, of langdurig staan. Pijn aan de buitenkant van de heup, die optreedt tijdens het lopen, is typisch voor het trochanter major pijnsyndroom.
Diagnose en behandeling van trochanter major pijnsyndroom
Tijdens een intakegesprek zal een van onze fysiotherapeuten de diagnose stellen, dit gebeurt door middel van lichamelijk onderzoek en bekijken van het pijnlijke gebied. Bij de behandeling kan gebruik worden gemaakt van een combinatie van de volgende behandelmethoden: Oefentherapie om de spieren rond de heup en bil te versterken en zo ook de flexibiliteit te verbeteren, manuele therapie om de spanning op de omliggende spieren te verminderen en/of advies over het aanpassen van leefstijl, denk hierbij aan activiteiten en houdingen om de heup en bilspier te ontlasten.
Maak vandaag nog je afspraak
en we helpen je bij het verbeteren van je welzijn!