COPD & Astma

COPD & Astma zijn beide chronische longaandoeningen waarbij een fysiotherapeut een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van je functioneren. Maar wat houden deze longaandoeningen nu precies in? En wat kan een fysiotherapeut voor jou betekenen? Lees verder!

fysiotherapie bij

COPD & Astma

Bij Fysiotherapie Uniek bieden we gespecialiseerde zorg en ondersteuning voor mensen die lijden aan COPD, Astma of andere longaandoeningen. Onze longfysiotherapeut Bart Schuur en de rest van ons deskundige team staan klaar om te helpen jouw ademhalingsproblemen beter te beheren en jouw gezondheid te optimaliseren.

Afname en stabilisatie van symptomen

Verbetering van inspanningsvermogen en kracht


Verbetering van levenskwaliteit en levensduurverlenging

Afname van angst en depressie

COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor twee typen chronische longaandoeningen, namelijk longemfyseem en chronische bronchitis. Bij COPD is de ademhaling verstoord door ontstoken luchtwegen en beschadigde longblaasjes. De belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van COPD is roken, maar daarnaast kunnen ook genetische factoren een rol spelen, luchtvervuiling of beroepsmatige blootstelling aan schadelijke stoffen.

Mensen met COPD zijn veelal benauwd bij inspanning en hebben te kampen met hoesten en/of vastzittend slijm (sputum). Over het algemeen leidt COPD tot een afname van de conditie en spierkracht en valt men vaak in gewicht af, waardoor men fragiel wordt. COPD is helaas niet te genezen, maar het is wel bewezen dat een gezonde levenswijze in combinatie met een goed trainingsprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut positief bijdragen kan leveren aan het functioneren. Tijdens het trainingsprogramma zal de fysio aan de gang gaan met kracht-, conditie- en ademhalingsoefeningen. Hierdoor verminder je de longklachten, stabiliseer je de achteruitgang van de longen en beperk je het aantal longaanvallen (exacerbaties). Daarnaast zal je fysiotherapeut ook diverse adviezen geven met betrekking tot de meeste geschikte hulpmiddelen (o.a. powerbreathe en flutter) op basis van de laatste wetenschappelijke bevindingen. 

Astma

Astma is een ontsteking van de longen, wat verschillende klachten veroorzaakt. Zo kan je plotseling erg benauwd worden of gaan hoesten door prikkels zoals rook, huisstofmijt of huisdieren. Er is dan sprake van een astma-aanval. Tijdens een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in de neus, keel en longen op. Er wordt op zo’n moment meer vocht en slijm geproduceerd dan anders, waardoor de spieren rondom de luchtwegen verkrampt raken en samentrekken. De luchtwegen worden hierdoor smaller, waardoor ademen moeilijker gaat.

Als je moeilijk behandelbare astma hebt kan je baat hebben om onder begeleiding van een fysiotherapeut te bewegen. Het opbouwen van spierkracht en het leren beheersen van je ademhaling kan er zorg voor dragen om meer grip te krijgen op astma in je leven. Daarnaast kan je fysiotherapeut je advies geven over overige hulpmiddelen zoals puffers om je ademhalingsspieren te versterken.

Maak vandaag nog je afspraak

en we helpen je bij het verbeteren van je welzijn!