Etalagebenen

Heb je pijn in je benen tijdens het lopen? Dat kan wijzen op etalagebenen. De oorzaak van etalagebenen is vernauwing van de slagaders in de benen. Een fysiotherapeut kan helpen om de pijn te verminderen en lopen aangenamer te maken.

wat zijn

Etalagebenen

De officiële naam voor etalagebenen is claudicatio intermittens. Etalagebenen kun je hebben wanneer je tijdens de inspanning pijn aan de benen krijgt waardoor verder lopen niet mogelijk is. Etalagebenen is een vernauwing van de slagaders die zuurstofrijk bloed naar de benen vervoeren. Door de vernauwing krijgen de spieren onvoldoende zuurstof waardoor er pijn en/of kramp ontstaat. Deze pijn komt vaak voor in de kuiten en/of hamstrings. Onze collega Lars Rooyakkers is gespecialiseerd in de behandeling van deze klacht.

Afname van symptomen

Verbetering van inspanningsvermogen en kracht

Verbetering van kwaliteit van leven

Tips & Tricks

Hoe ontstaat de vernauwing?

De vernauwing van de slagaders die leidt tot etalagebenen wordt meestal veroorzaakt door een aandoening genaamd atherosclerose. Atherosclerose is een proces waarbij vet, cholesterol en andere stoffen zich ophopen aan de binnenwand van de slagaders, waardoor er plaque ontstaat. Deze plaque, ook wel aderverkalking genoemd, kan de slagaders vernauwen en uiteindelijk blokkeren, waardoor de bloed- en zuurstoftoevoer naar de benen wordt belemmerd.

Looptherapie

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter.

Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

 

Maak vandaag nog je afspraak

en we helpen je bij het verbeteren van je welzijn!