073 208 22 22
info@fysiotherapie-uniek.nl

Etalagebenen

Etalagebenen

De oorzaak van etalagebenen is vernauwing van de slagaders in de benen. Een fysiotherapeut kan helpen om de pijn te verminderen en lopen aangenamer te maken. Bij fysiotherapie Uniek is onze collega Lars Rooyakkers gespecialiseerd in deze klacht. 

Wat zijn etalagebenen?

De officiële naam voor etalagebenen is claudicatio intermittens. Etalagebenen kun je hebben wanneer je tijdens de inspanning pijn aan de benen krijgt waardoor verder lopen niet mogelijk is. Etalagebenen is een vernauwing van de slagaders die zuurstofrijk bloed naar de benen vervoeren. Door de vernauwing krijgen de spieren onvoldoende zuurstof waardoor er pijn ontstaat.

Deze vernauwing ontstaat door plaquevorming, ook wel aderverkalking genoemd. Dit houdt in dat vettige stoffen zich ophopen in de slagaders, waardoor er minder bloed en dus automatisch minder zuurstof naar de benen wordt toegevoerd.

Fysiotherapie bij etalagebenen

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter.

Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Waar kan je fysiotherapeut je mee helpen?


Afname van symptomen

Verbetering van inspanningsvermogen en kracht

Verbetering van kwaliteit van leven

Tips & Tricks

Vragen over je persoonlijke situatie?