Bovenarmblessure

Een blessure aan de bovenarm is zeer vervelend. Het is zonde om hier onnodig lang mee rond te lopen. Wacht dan ook niet te lang om langs te gaan bij een medisch specialist om naar jouw klachten te laten kijken. Een behandeling of kleine aanpassing in dagelijkse activiteit kan veel verschil maken.

Hand blessure bij Fysiotherapie Uniek

Wat is een

Bovenarmblessure

In de bovenarm zitten veel verschillende spieren die voor veel beweeglijkheid zorgen. De meeste bekende zijn misschien wel de bicep en tricep. Blessures aan de spieren en pezen in de bovenarm kunnen veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld trauma, overbelasting of herhaalde bewegingen. Veelvoorkomende bovenarmblessures zijn naast bicep- en tricepblessures, myositis ossificans en thoracic-outlet syndroom.

Overzicht bovenarmblessures

Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende bovenarmblessures.
Heb je vragen over jouw klachten? Of staan jouw klachten er niet tussen? Laat een van onze fysiotherapeuten ernaar kijken!

Bovenarmkneuzing

Wat is een bovenarmkneuzing?
Een bovenarmkneuzing ontstaat wanneer de onderhuidse haarvaten in het gebied van de bovenarm beschadigd raken als gevolg van een val of stoot. Deze haarvaten zijn kleine bloedvaatjes die diep in het weefsel van de bovenarm doordringen. Wanneer ze beschadigd zijn, lekt er bloed uit de haarvaten, wat resulteert in zwelling, bloeduitstorting of een blauwe plek.

Hoe ontstaat een bovenarmkneuzing?
Een bovenarmkneuzing kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een val of een stoot op het gebied van de bovenarm.

Symptomen van een bovenarmkneuzing
Symptomen kunnen onder meer pijn, zwelling, blauwe plekken en gevoeligheid bij beweging omvatten.

Diagnose en behandeling
Tijdens de intake zullen onze fysiotherapeuten onderzoeken of het daadwerkelijk om een kneuzing gaat of dat er mogelijk meer aan de hand is, zoals een botbreuk. Het koelen van het gebied kan helpen om de pijn te verminderen. Over het algemeen zal de kneuzing vanzelf binnen enkele weken genezen. Onze therapeuten kunnen je begeleiden bij specifieke oefeningen om de spieren rondom de bovenarm te versterken en het herstel te bevorderen.

Distaal bicepletsel

Wat is distaal bicepsletsel?
Distaal bicepsletsel verwijst naar een blessure aan de bicepspees ter hoogte van de onderarm, waar deze aan het spaakbeen (radius) hecht. Dit letsel kan variëren van een partiële scheur tot een volledige ruptuur van de bicepspees.

Hoe ontstaat distaal bicepsletsel?
Distaal bicepsletsel kan ontstaan door plotselinge overbelasting van de bicepspees, zoals bij het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van plotselinge, krachtige elleboogbewegingen. Ook kan het letsel geleidelijk ontstaan door herhaalde stress op de bicepspees, vooral bij activiteiten die veel kracht vereisen.

Symptomen van distaal bicepsletsel
Symptomen van distaal bicepsletsel kunnen zijn: plotselinge pijn in de elleboog of onderarm, zwelling, blauwe plekken, verminderde kracht bij het buigen van de elleboog en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Diagnose en behandeling
De diagnose van distaal bicepsletsel wordt gesteld door een fysiotherapeut op basis van het medisch voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en mogelijk beeldvormend onderzoek zoals een echografie of MRI-scan. De behandeling kan conservatief zijn, met rust, ijs, compressie, en fysiotherapie om kracht en mobiliteit te herstellen. In ernstige gevallen, zoals bij een volledige ruptuur, kan een operatieve reparatie van de bicepspees nodig zijn.

Myositis Ossificans

Wat is Myositis Ossificans?
Myositis ossificans is een aandoening waarbij botweefsel abnormaal wordt gevormd binnen spieren of zachte weefsels na een trauma, zoals een blessure of een operatie. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in het bewegingsbereik.

Hoe ontstaat Myositis Ossificans?
Myositis ossificans ontstaat meestal als reactie op een ernstig letsel aan spieren of zachte weefsels, zoals een harde klap of val. Het lichaam reageert op het letsel door extra botweefsel te vormen, wat kan resulteren in de vorming van een harde, pijnlijke knobbel.

Symptomen van Myositis Ossificans
Symptomen van myositis ossificans zijn onder meer pijn, zwelling, stijfheid en verlies van mobiliteit in het aangetaste gebied. In sommige gevallen kan een voelbare knobbel of harde massa worden gevoeld onder de huid.

Diagnose en behandeling
Tijdens de intake worden uw klachten en medische geschiedenis besproken om tot een passend behandelplan te komen. Bij myositis ossificans kan er niet heel veel worden gedaan om het herstel te bevorderen, meestal verdwijnt het spontaan weer. Dit proces duurt een aantal weken. Wel is het belangrijk om de gewrichten en spieren soepel te houden, hiervoor is oefentherapie uitermate geschikt. Het is hierbij namelijk heel erg belangrijk om dit onder professionele begeleiding te doen, zodat er niet over de pijngrens wordt gegaan en averechts resultaat wordt bereikt.

Proximaal bicepsletsel

Wat is proximaal bicepsletsel?
Proximaal bicepsletsel verwijst naar een blessure aan de bicepspees ter hoogte van de schouder, waar deze aan het schouderblad (scapula) hecht. Dit letsel kan variëren van een partiële scheur tot een volledige ruptuur van de bicepspees.

Hoe ontstaat proximaal bicepsletsel?
Proximaal bicepsletsel kan ontstaan door acute trauma, zoals een val op de gestrekte arm, of door chronische overbelasting van de bicepspees, zoals bij herhaalde zware tillen of werken boven het hoofd. Ook kan veroudering en degeneratie van de pees bijdragen aan het ontstaan van dit letsel.

Symptomen van proximaal bicepsletsel
Symptomen van proximaal bicepsletsel kunnen zijn: plotselinge pijn in de schouder of bovenarm, zwelling, blauwe plekken, verminderde kracht bij het buigen van de elleboog en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Diagnose en behandeling
De diagnose van proximaal bicepsletsel wordt gesteld door een fysiotherapeut op basis van het medisch voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en mogelijk beeldvormend onderzoek zoals een echografie of MRI-scan. De behandeling kan conservatief zijn, met rust, ijs, compressie, en fysiotherapie om kracht en mobiliteit te herstellen. In ernstige gevallen, zoals bij een volledige ruptuur, kan een operatieve reparatie van de bicepspees nodig zijn.

Thoracic-outlet syndroom

Wat is thoracic-outlet syndroom?
Thoracic-outlet syndroom is een aandoening waarbij de zenuwen en bloedvaten die door de thoracic-outlet (het gebied tussen de nek en de schouder) lopen, bekneld raken. Dit kan leiden tot symptomen zoals pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de nek, schouder, arm en hand.

Hoe ontstaat thoracic-outlet syndroom?
Thoracic-outlet syndroom kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder anatomische variaties, spierspanning, letsel door trauma, slechte houding, repetitieve bewegingen of abnormale ribben.

Symptomen van thoracic-outlet syndroom
Symptomen van thoracic-outlet syndroom zijn onder meer pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de nek, schouder, arm en hand. Deze symptomen kunnen verergeren tijdens activiteiten waarbij de arm omhoog wordt gebracht, zoals tillen of werken boven het hoofd.

Diagnose en behandeling
De diagnose van thoracic-outlet syndroom wordt gesteld door een fysiotherapeut op basis van het medisch voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek. Aanvullende onderzoeken zoals elektromyografie (EMG) of zenuwgeleidingsstudies kunnen worden gebruikt om de diagnose te bevestigen. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie gericht op het verbeteren van de houding, het verlichten van spierspanning, het verbeteren van de spierkracht en het verminderen van de druk op de zenuwen en bloedvaten in de thoracic-outlet.

Tricepletsel

Wat is tricepsletsel?
Tricepsletsel is een letsel aan de triceps, de grote spier aan de achterkant van de bovenarm die verantwoordelijk is voor het strekken van de elleboog. Dit letsel kan variëren van milde verrekkingen tot ernstigere scheuren in de spiervezels.

Hoe ontstaat tricepsletsel?
Tricepsletsel kan ontstaan door plotselinge overbelasting, zoals bij het tillen van zware voorwerpen, of door een directe klap of val op de bovenarm.

Symptomen van tricepsletsel
Symptomen van tricepsletsel kunnen zijn: pijn in de achterkant van de bovenarm, zwelling, blauwe plekken, moeite met strekken van de elleboog en krachtsverlies bij het strekken van de arm.

Diagnose en behandeling
De diagnose van tricepsletsel kan worden gesteld door een fysiotherapeut op basis van een lichamelijk onderzoek en het bespreken van de symptomen en de voorgeschiedenis van de patiënt. Behandeling kan bestaan uit rust, ijsapplicatie, compressietherapie, oefentherapie om de spierkracht en flexibiliteit te verbeteren, en het geleidelijk hervatten van activiteiten. In ernstigere gevallen kan medische interventie nodig zijn, zoals chirurgie, maar dit is zeldzaam.

Maak vandaag nog je afspraak

en we helpen je bij het verbeteren van je welzijn!