Handblessure

Je handen gebruik je iedere dag. Wanneer je last hebt van je handen, kan dit dan ook heel erg beperkend zijn tijdens je dagelijkse activiteiten. Fysiotherapie speelt vaak een belangrijke rol bij het herstel van deze blessures. Dus loop hier niet onnodig lang mee rond en laat ons je helpen.

Hand blessure bij Fysiotherapie Uniek

Wat is een

Handblessure

Een handblessure is een letsel of schade aan de structuren in en rondom de hand. Deze blessures kunnen verschillende oorzaken hebben en variëren in ernst. Ze kunnen invloed hebben op spieren, pezen, gewrichtsbanden, botten of zenuwen in de hand. Handblessures kunnen het gevolg zijn van trauma, overbelasting, herhaalde bewegingen, verrekkingen, verstuikingen, breuken of ontstekingen. Veel voorkomende handblessure zijn carpaletunnelsyndroom, mallet vinger of een kneuzing in de hand.

Overzicht handblessure

Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende handblessures.
Heb je vragen over jouw klachten? Of staan jouw klachten er niet tussen? Laat een van onze fysiotherapeuten ernaar kijken!

Boutonnière deformiteit

Wat is een boutonnière deformiteit?
Een boutonnière deformiteit is een aandoening van de vinger waarbij het centrale strekpeesmechanisme beschadigd raakt, waardoor de vinger niet volledig kan strekken. Het wordt gekenmerkt door een abnormale buiging van het middelste vingerkootje, terwijl het proximale en distale vingerkootje gestrekt zijn.

Hoe ontstaat een boutonnière deformiteit?
Een boutonnière deformiteit kan ontstaan door letsel aan de pees die de strekking van de vinger regelt, zoals een trauma aan de hand of vinger, een snijwond of een geforceerde buiging van de vinger. Het kan ook het gevolg zijn van aandoeningen zoals reumatoïde artritis, waarbij ontsteking en schade aan de pezen optreden.

Symptomen van een boutonnière deformiteit
Symptomen van een boutonnière deformiteit zijn onder meer moeite met het volledig strekken van de betrokken vinger, abnormale buiging van het middelste vingerkootje en mogelijk pijn en zwelling rond het gebied van de peesletsels. De vervorming kan het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals het vasthouden van voorwerpen of het gebruiken van de hand.

Diagnose en behandeling
Een fysiotherapeut kan helpen bij het diagnosticeren van een boutonnière deformiteit door middel van lichamelijk onderzoek, beoordeling van symptomen en soms aanvullende tests zoals een röntgenfoto of MRI-scan. Behandeling kan bestaan uit immobilisatie van de vinger met een spalk om de pees te laten genezen, gevolgd door fysiotherapie om de mobiliteit en kracht van de vinger te herstellen. Fysiotherapie kan gericht zijn op het verbeteren van de strekking van de vinger door middel van rekoefeningen en het versterken van de spieren rondom het gewricht. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de beschadigde pees te herstellen. Langdurige revalidatie kan nodig zijn om de functionaliteit van de vinger te herstellen en verdere complicaties te voorkomen.

Carpaal tunnel syndroom

Wat is carpaal tunnel syndroom?
Bij mensen die last hebben van carpaal tunnel syndroom is de middelste handzenuw bekneld geraakt. Deze middelste zenuw loopt van de onderarm naar de hand, maar is ingeklemd ter hoogte van de pols. Hierdoor kunnen pijn, tintelingen of een doof gevoel in de handpalm en vingers voorkomen.

Hoe ontstaat carpaal tunnel syndroom?
Meestal komt deze klacht door een beknelling van de zenuw. Overbelasting van spieren en pezen rondom de zenuw zorgt ervoor dat deze gaan zwellen en zo de ruimte voor de zenuw verkleinen, waardoor deze bekneld raakt. De overbelasting kan komen door herhaaldelijk veel bewegen van de hand, zoals bij schilderen, metselen of werken achter een computer. Ook kan de zwelling ontstaan door reuma, zwangerschap, hormonale wisselingen zoals bij de overgang of mensen met overgewicht. Hierdoor hebben ouderen, zwangere vrouwen en mensen met overgewicht een verhoogd risico op dit syndroom.

Symptomen van carpaal tunnel syndroom
Symptomen zijn onder andere pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers of vingertoppen. Met name in de duim en drie middelste vingers en vingertoppen. Ook kan het lastig zijn om kracht te zetten met de hand, waardoor het soms moeilijk is om dingen vast te pakken of er vaker dingen uit je hand vallen.

Diagnose en behandeling
Na een intake waarbij door middel van een lichamelijk onderzoek kan worden vastgesteld of je last hebt van carpaal tunnelsyndroom, wordt samen met jouw behandelende fysiotherapeut een behandelplan op maat opgesteld. Hierbij kan bijvoorbeeld oefentherapie een rol spelen om de spanning op de spieren en pezen rondom de zenuw te verminderen. Op die manier neemt de druk op de zenuw af en ontstaat er weer meer ruimte.

Duimbasis artrose

Wat is duimbasis artrose?
Duimbasis artrose is artrose bij, de naam zegt het eigenlijk al, het begin van het duimgewricht dat dicht tegen de pols aan ligt. Het gewricht is bekleed met een dun laagje kraakbeen die een schokdempende werking heeft. Bij artrose vermindert de kwaliteit van dit kraakbeen, waardoor de schokken minder goed worden opgevangen en het gewricht minder soepel kan bewegen.

Hoe ontstaat duimbasis artrose?
De belangrijkste oorzaak van duimartrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Deze slijtage komt door ouderdom en kan versneld worden door het herhaaldelijk uitvoeren van enkele bewegingen, zoals knijpen en wringen. Doordat deze bewegingen vaak dagelijks worden gedaan, is er een vergroot risico op het ontwikkelen van duimbasis artrose. Ook worden door overbelasting het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden zwakker en instabieler, wat de druk op het kraakbeen verhoogt.

Symptomen van duimbasis artrose
Enkele symptomen van duimbasis artrose zijn een zeurderige pijn aan het begin van de duim, krachtvermindering zoals moeite met knijpen, wringen, schrijven etc., bewegingsbeperking en stijfheid. In ernstige gevallen kan het gewricht zelfs gaan vervormen waardoor de duim scheef komt te staan.

Diagnose en behandeling
Onze fysiotherapeuten kunnen aan de hand van een intake en lichamelijk onderzoek waarbij ook jouw klachten worden besproken onderzoeken of je last hebt van duimbasis artrose. Ook kan het uitvoeren van sommige kleine testjes helpen bij het stellen van de diagnose. Hierna wordt een uniek behandelplan samen met je gemaakt. Aangezien bij artrose het kraakbeen niet meer terug komt, is de behandeling ook gericht op het verminderen van klachten en het verminderen van belasting van de duim. Zo kan oefentherapie een rol spelen om de spieren rondom het duimgewricht te versterken en die instabiliteit van het gewricht tegen te gaan. Mocht het nodig zijn om de duim helemaal te ontzien, kan het gebruik van een spalk bijvoorbeeld nog nuttig zijn. Ook hierin zullen onze specialisten je goed kunnen adviseren.

Handartrose

Wat is handartrose?
Tussen botuiteinde zit kraakbeen dat ervoor zorgt dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. In je hand en pols zitten maar liefst 27 botten die verschillende gewrichten met elkaar vormen. Bij handartrose is het kraakbeen tussen een of meerdere van deze gewrichten versleten wat pijn en bewegingsbeperking veroorzaakt.

Hoe ontstaat handartrose?
De belangrijkste oorzaak van handartrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. In de meeste gevallen is deze slijtage een natuurlijkproces en hoort het bij ouder worden, maar het kan versneld worden door het herhaaldelijk uitvoeren van enkele bewegingen, zoals knijpen en wringen. Ook worden door overbelasting het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden zwakker en instabieler, wat de druk op het kraakbeen verhoogt.

Symptomen van hand artrose
De twee belangrijkste kenmerken van handartrose zijn pijn en bewegingsbeperking. In het begin zal de pijn vooral aanwezig zijn bij inspanning en gebruik van de handen en polsen. Later kan de pijn ook aanwezig zijn in rust. Ook kan je last hebben van stijfheid in de ochtend of als je handen langer rust hebben gehad. Door deze pijn en stijfheid kan het lastig zijn om dingen vast te pakken en kracht te zetten.

Diagnose en behandeling
Tijdens een intake met lichamelijk onderzoek en vraaggesprek naar je klachten, wordt de diagnose artrose gesteld. Hierna wordt een behandelplan opgesteld dat volledig op jouw situatie is afgestemd. Helaas is artrose onomkeerbaar, maar is het wel mogelijk om de pijn te verminderen door de spieren rondom de gewrichten sterk te maken. Hier kan oefentherapie bij helpen. Door sterke spieren wordt de druk op het kraakbeen vermindert. Echter is overbelasting ook niet goed voor het gewricht, daarom is het belangrijk om onder goede begeleiding van een fysiotherapeut de oefentherapie uit te voeren en te doseren.

Handkneuzing

Wat is een handkneuzing?
Een handkneuzing treedt op wanneer de onderhuidse haarvaten in het handgebied beschadigd raken als gevolg van een val of stoot. Deze haarvaten zijn kleine bloedvaatjes die diep in het weefsel van de hand doordringen. Wanneer ze beschadigd zijn, lekt er bloed uit de haarvaten, wat resulteert in zwelling, bloeduitstorting of een blauwe plek.

Hoe ontstaat een handkneuzing?
Een handkneuzing kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een val of een stoot op het handgebied.

Symptomen van een handkneuzing
Symptomen kunnen onder meer pijn, zwelling, blauwe plekken en gevoeligheid bij beweging omvatten.

Diagnose en behandeling
Tijdens de intake zullen onze fysiotherapeuten onderzoeken of het daadwerkelijk om een kneuzing gaat of dat er mogelijk meer aan de hand is, zoals een botbreuk. Het koelen van het gebied kan helpen om de pijn te verminderen. Over het algemeen zal de kneuzing vanzelf binnen enkele weken genezen. Onze therapeuten kunnen je begeleiden bij specifieke oefeningen om de spieren rondom de hand te versterken en het herstel te bevorderen.

Mallet vinger

Wat is een mallet vinger?
De mallet vinger is makkelijk te herkennen door zijn typische houding waarbij het vingertopje niet mee strekt met de andere kootjes. Door een scheur in de pees die het topje normaliter strekt, is het onmogelijk om de volledige vinger te strekken, zelf als de rest van de vinger volledig gestrekt is.

Hoe ontstaat een mallet vinger?
Wanneer er grote kracht op de vinger komt, kan de pees scheuren. Vaak gebeurt dit bij balsporten waar de bal op de vingers komt, denk hierbij aan volleybal, korfbal, basketbal en voetbalkeepers. Maar ook in het dagelijks leven kan de pees afscheuren waardoor de klachten ontstaan.

Symptomen van mallet vinger
Naast dat de vinger in een typische buiging staat, kan er zwelling aanwezig zijn rond het de plek waar de pees is gescheurd. De pijn hoeft niet direct op het moment van scheuren op te spelen, dit kan ook later nog.

Diagnose en behandeling
Door de typische houding van de vinger is diagnose eenvoudig te stellen. Behandeling van de mallet vinger kan bestaan uit het adviseren van een spalk die de vinger strekt. Door het continu dragen van deze spalk krijgt de pees weer de kans te genezen. Om daarna weer volledige beweeglijkheid van de pees te herstellen, kan oefentherapie worden opgestart.

 

Maak vandaag nog je afspraak

en we helpen je bij het verbeteren van je welzijn!