Runningtherapie

Runningtherapie

Bij runningtherapie wordt hardlopen ingezet om de psychische conditie te verbeteren. Klachten zoals somberheid, stress of lusteloosheid kunnen middels deze therapie structureel verminderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig bewegen niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de geest. Naast een betere conditie, draagt runningtherapie bij aan meer zelfvertrouwen. Je loopt letterlijk de stress uit je lijf, waarmee gevoelens van onzekerheid, angst en depressie zullen afnemen.

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is een persoonlijk hardlooptraject, waarbij afhankelijk van de situatie hardlopen gecombineerd kan worden met therapeutische coachingsgesprekken. Runningtherapie is dus anders dan een looptraining bij een sportschool, dit doordat de lessen individueel op de persoon worden afgestemd. Tijdens het hardlopen maakt het lichaam bepaalde stoffen in de hersen aan (neurotransmitters), zoals o.a. endorfine. Deze stoffen hebben een positief effect op de gemoedstoestand, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt en je psychische gemoedstoestand zal verbeteren. 

Runningtherapie helpt o.a. bij: 

– Het verminderen van stress
– Het voorkomen van depressieve gevoelens
– Herstel van een burnout
– Het ontwikkelen van een gezonde levensstijl
– Het verminderen van overgewicht
– Verbeteren van lichamelijke conditie
– Het verminderen van angstklachten
– Beter slapen
– Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen

Voor wie is runningtherapie geschikt?

Runningtherapie is voor iedereen geschikt, ook als je geen ervaring hebt met (hard)lopen. Bij aanvang van de therapie zal een intakegesprek plaatsvinden. Op basis hiervan zal een persoonlijk plan worden opgesteld. 

Elke training zal starten met een korte warming-up. Gedurende de training zal er gekeken worden naar je looptechniek en indien nodig zal je hiervoor adviezen krijgen. De therapeut kan tijdens het hardlopen ook coaching tools inzetten, waarbij de aandacht meer wordt verlegd naar de geest. Na afloop van het hardlopen zal er een cooling-down met rek- en strekoefeningen plaatsvinden. Elke sessie wordt afgesloten met een korte evaluatie. 

De lessen kunnen individueel gevolgd worden of in kleine groepjes van maximaal 4 personen. Daarnaast kan er multidisciplinair gewerkt worden, waarbij korte lijnen aanwezig zijn naar andere specialisten. Hierbij valt te denken aan een fysiotherapeut, psycholoog of gewichtsconsulent

De runningtherapie wordt gegeven door een gecertificeerde runningtherapeute, namelijk Mariëlle Mees van MakeSteps

Waar kan je runningtherapeut je mee helpen?


Verminderen van stress en burn-out verschijnselen


Het ontwikkelen van zelfvertrouwen


Een goede conditie en gewichtsverlies


Beter slapen

Vragen over je persoonlijke situatie?